duminică, 8 aprilie 2012

Alte simboluri pentru Paste

Fiind una dintre cele mai importante sarbatori crestine, Sarbatoarea Pastelui este asociata cu o serie de simboluri.

Astfel, crucea Mantuitorului este un simbol pur religios. Ea simbolizeaza Rastignirea si Invierea Domnului Iisus Hristos. Crucea sau icoana crestinismului este simbolul tuturor sarbatorilor crestine. Este simbolul Vietii asupra Mortii. Crucifixul este o cruce ce are pe ea imaginea trupului rastinit al lui Iisus si care simbolizeaza sacrificiul pe care Iisus l-a facut pentru umanitate.
Crucea simpla, fara figura lui Iisus reprezinta simbolul iubirii neconditionate a lui Dmunezeu pentru oameni. Crucea este si simbolul crestinatatii, fiind folosita ca scut de Imparatul Constantin cel Mare in lupta cu Marxentiu.
Crinii albi sunt un al simbol aparut recent. Sunt simbolul puritatii si a curatiei spirituale. Astazi, sunt folositi la impodobirea altarelor.
Lumanarea de Inviere simbolizeaza lumina lui Iisus Hristos asupra intunerecului si pacatului. ("Eu sunt lumina lumii"). In noaptea de Inviere sunt aprinse aceste lumini, fiecare persoana tinand in mana cate o lumanare si asistand la ceremonia religioasa.
Mielul in traditia pascala simbolizeaza insusi pe Iisus Hristos care s-a jertfit pentru pacatele lumii asemeni unui miel nevinovat. Celebrarea mieilor de Paste dateaza inca din sec. al VII-lea. Ulterior, mieii au devenit nelipsiti de pe masa de Paste a crestinilor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu