duminică, 8 aprilie 2012

Traditii de Paste

Cateva traditii de Paste s-au cristalizat odata cu comemorarea acestei sarbatori. S-au pastrat traditii vechi dar au  evoluat si aparut si unele traditii noi.
La persoanele care locuiesc la casa, la sat, traditia este ca in dimineata duminicii de Paste sa se spele (mai les fetele) cu apa curata, neiceputa in care este scufindat un ou rosu si un banut, de preferabil de argint. Se zice ca astfel, ei raman frumosi tot anul si sanatosi ca oul, avand parte de bogatie si prosperitate.
O alta traditie este obiceiul udatului in a doua zi de Paste care se practica in ardeal. In trecut, baietii udau fetele cu apa proaspata de la fantana. Recent, aceasta a fost inlocuita cu apa de colonie si parfum. Fetele nemaritate asteapta baietii acasa, imbracate frumos si le ofera oua rosii si cozononac. Se zice, de asemenea ca, in functie de cati baieti au primit la udat, atat de bine le va merge tot anul.
O alta traditie de Paste pastreaza mersul la biserica in prima zi, ducand cu sine un ou rosu si eventual o pasca pentru sfintit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu