Ouale vopsite, indeosebi in rosu,semnifica sangele Mantuitorului scurs sub cruce pe ouale lasate de o femeie in timp ce ruga pe Pilat sa-L dea jos de pe cruce. Ouale vopsite sunt deci puse in concordanta cu sarbatoarea crestineasca a Invierii Domnului.
Ritualul vopsirii oualor pargurge mai multe etape. Inainte de a fi vopsite, ouale sunt spalate cu detergent pentru degresare, sunt clatite si lsate la uscat. Apoi se pun la fiert la foc mediu fara sa se crape. Pentru vopsit se aleg cele mai bune oua, cele cu coaja tare si indeosebi albe, in functie de vopseaua aplicata. De ce nu se fierb in vopsea? Pentru ca unele vopsele ataca coaja de ou si pot patrunde in interior, vopsele care sunt toxice.
Dupa ce au fost fierte se dau prin vopsea rosie (naturala sau sprei) sau alte culori favorite: albastru, galben, verde, mov, etc.
Unele gospodine mai pastreaza si acum traditia vopsirii oualor cu ceapa. In primul rand pentru ca este mai ieftin si in al doilea rand este natural. Ceapa este un pigment natural rezistent pe coaja de ou, in acest fel impiedficam accidentele. Alte gospodine prefera ouale decorate. Astfel, ouale pregatite pentru vopsire sunt pune intrun ciorap nou in care sunt aseazte cateva frunze de dimensiuni diferite, si abia mai apoi sunt introduse in vopsea. Se lasa pana vopseaua le patrunde uniform dpa care sunt scoase pe un servet sau cos.
Pentru luciu si un aspect aparte, ouale sunt date prin ulei sau grasime.
O alta tehnica este incondeierea oualor. Incondeiatul oualor are loc in partile Bucovinei iar instrumentul folosit poarta denumirea de chisita (varf ascutit din tabla de arama, fixat intr-o maciulie a unui bat plat). Tehnica zice ca la incondeiat se misca oul si nu instrumentul. Incondeierea se poate face fie cu ceara colorata, tus sau ceara arsa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu